Loslaten [Masteren]

Masteren

Mastering is de laatste stap voordat jouw muziek wordt gedupliceerd en klaar is voor de download. Mainstream Studio’s biedt high-end audio en CD mastering voor bands, muzikanten, labels en producers. Wij gebruiken de beste analoge apparatuur en digitale software om de helderheid, definitie en diepte te verbeteren.

Waarom is het nodig?

Mastering is het proces waar de laatste mix wordt omgezet in een ‘master’ die acceptabel is voor replicatie en weergave. Sommige stappen van het masteringproces zijn eenvoudig; de nummers op de juiste volgorde zetten, de fade in en outs en de niveaus aanpassen zodat het ene nummer niet onnodig luider is dan het andere nummer. Het is echter een heel ander verhaal om de opnames als een commerciële master te laten klinken.

Mastering is de laatste aanpassing van toon en ruimte, twee belangrijke aspecten die voor een openbaring van de eindmix zorgen. Elke commerciële release is gemasterd om te kunnen concurreren in luidheid en kwaliteit. Elk nummer moet homogeen zijn qua niveau en EQ, zodat je single, remix, EP of album consistent blijft en concurreert op commercieel niveau.

– Wat kan je verwachten

  • Het niveau en de luidheid nemen toe met een consistentie in alle nummers.
  • Helderheid, diepte en definitie
  • Imperfectie’s worden verwijderd zoals click en pops
  • Continuïteit in EQ over alle tracks
  • Flow tussen de nummers met de juiste pauzes
  • Een geweldig geluid over alle playback systemen
  • Metadata zoals IRCS codes en CD text worden toegevoegd aan de master
  • Het juiste formaat voor digitale distributie, replicatie of uitzending
Red book en Authoring

Red book CD verwijst naar een reeks specificaties waaraan een audio cd’s moeten voldoen. De reden dat deze zo genoemd wordt is omdat dit boekje rood is.

Een aantal zaken moeten aan een CD toegevoegd worden zoals de TOC (table of content), PQ sheet en de ISCR codes als de geluidsdrager gedistribueerd wordt. Ook kan er kopieer beveiliging worden ingesteld.